OPIS PASME

Coton de Tulear (po domače cotonček) je kuža, ki nam s svojim prikupnim videzom in prijaznim, veselim značajem takoj zleze pod kožo.

Je res zelo družaben kuža, na pogled sicer kot igračka, vendar ima izjemen značaj: je odločen, inteligenten, zelo prijazen, ljubezniv, navihan, nezahteven kužek puhastega videza, zelo rad ima otroke in je izjemno navezan na svojega gospodarja, ki mu je brezpogojno vdan. Poleg izredno prijaznega značaja, je za pasmo Coton de Tulear značilna struktura dlake (cotton = bombaž), ki je bela, mehka, na otip kot kosem vate in nima nobenega vonja. Zato je cotonček primeren kuža tudi za alergike in astmatike.

Temperamet

Je zelo zabaven kuža, obožuje igro in trike, ki se jih tudi zelo hitro nauči. Rad ima dolge sprehode, vendar ker je tudi doma precej aktiven, je čisto zadovoljen, če se z njim igramo doma, zato je zares popoln kuža za stanovanje.

Na splošno je to zelo inteligenten in družaben kuža, ki je uživa tako v družbi ljudi kot tudi z drugimi ljubljenčki v družini. Čeprav ga otroci obožujejo in je ta ljubezen skoraj vedno obojestranska, pa je potrebna previdnost zlasti pri mlajših otrocih, ki bi lahko to majhno bitje med igro nenamerno poškodovali.

Ker gre za majhno pasmo, je primeren za bivanje v stanovanju ali hiši brez vrta, nikakor pa ne za bivanje zunaj, v pesjaku. Doma je zelo aktiven, zato ne potrebuje veliko aktivnosti na prostem, vendar pa to ne pomeni, da ni zahteven. Zahteva veliko pozornosti, saj se zelo naveže na človeka in ne mara biti sam, zaradi česar ni primeren za ljudi, ki so veliko zdoma.

Cotončki ne lajajo veliko, vendar radi opozorijo na prihod tujcev.

 

Vzgoja

Cotoni so nezahtevni in hitro učljivi psi, vendar je tako kot pri drugih psih priporočljivo z vzgojo pričeti čimprej. V prvem letu so namreč najbolj dovzetni za učenje. Če je le mogoče se priporoča obisk pasje šole, kjer lastnike začetnike usmerijo, kako pravilno vzgajati in voditi svojega kosmatinca... Konec koncev je učenje tudi priložnost za medsebojno spoznavanje in krepitev vezi med psom in človekom.

Nega in zdravje

Ta pasma nima posebnih genetsko pogojenih bolezni in ob primerni negi velja za eno najbolj zdravih pasem, praktično brez zdravstvenih težav.
Dlaka zahteva redno krtačenje, vsaj 2 x tedensko. Krtačenje je nujno potrebno zlasti zato, ker dlaka ne izpada, in se v puhasti dlaki hitro naredijo vozli. Zaradi manjšega izpadanja dlake pa to pasmo bolje prenašajo tudi alergiki in astmatiki. Nekateri lastniki se zato odločijo, da cotončka postrižejo. Tak pes sicer ni primeren za tekmovanja na razstavah, je pa tudi postrižen zelo simpatičen, izgleda kot medvedek.
Tako kot pri drugih pasmah je potrebna redna skrb za striženje dlake na blazinicah tačk, redno čiščenje ušes ter skrb za nego zob. Pogosto kopanje ni potrebno, saj je struktura dlake takšna, da se umazanija nanjo ne prime in tudi kar se, jo enostavno obrišete in ohranjate čisto z rednim razčesavanjem.

Opis psa

Plečna višina teh kužkov je med 23cm in 28cm in tehtajo med 4 in 6 kg. Imajo dolgo bogato dlako, ki jim sega skoraj do tal. Njihova hrbtna linija je rahlo izbočena, ledje zelo mišičasto, zato je kuža primeren tudi za agility. Coton je bolj dolg kot pa velik. Njihova življenjska doma je od 15 do 18 let.

Coton de Tulear je stara pasma, ki sega v leto 1500 v mesto Tulear na Madagaskarju. Ti psi so bili predstavniki visoke družbe in od tod jim ime „kraljevi pes Madagaskarja“. V Evropo so prišli šele leta 1975. Od leta 1999 pa imajo priznani uradni standard FCI. Danes so široko razširjena pasma po celem svetu.

Coton de Tulear spada med majhne pasme psov, ki so predstavljene v FCI skupini 9.